Vařili jsme pro pana prezidenta

Z učiliště Střední školy gastronomické Adolpha Kolpinga ve Žďáře nad Sázavou až do významných pražských sálů. I tak by se dala popsat cesta našich studentů, kteří měli možnost uvařit slavnostní oběd a následně obsluhovat prezidenta České republiky, pana Petra Pavla.

Začátkem ledna dvanáctičlenný tým žáků složený ze zástupců všech oborů naší školy uvařil a následně servíroval slavnostní čtyřchodové menu hlavě České republiky. Slavnostní oběd se konal při příležitosti Tříkrálové sbírky a byl určen též pro nejvýznamnější členy týmu prezidenta.

Čtyřchodové menu se skládalo z předkrmu, jímž byl parfait z drůběžích jater, po kterém následovala polévka  – zeleninový krém servírovaný se slaninovým chipsem. Hlavním chodem byl pomalu pečený jelení hřbet s celerovým pyré, hlívovou vaflí a restovanou zeleninou. Celou paletu lahodných chutí uzavíral čokoládový dortík s omáčkou ze smrkových výhonků a oplatkou s červeným pepřem.

Příprava jídla i jeho podávání probíhalo z bezpečnostních důvodů za velmi přísné kontroly ostrahy, zaměstnanců kontroly hygieny a dalších bezpečnostních pracovníků, jak to již při přípravě takové akce pro prezidenta republiky bývá.

Je nám ctí, že jsme mohli chystat oběd pro tak významné osoby a věříme, že pan prezident i další hosté byli s našimi pokrmy i obsluhou spokojeni. Pro nás i naše žáky to byl nezapomenutelný zážitek, který budeme s hrdostí v srdcích nosit ještě dlouho.

 

gallery