Staročeská kuchyně

Již 4. projektový den!

Ve středu 13. prosince proběhl poslední projektový den tohoto roku a asi Vás nepřekvapí, že tentokráte se jeho téma pojilo s Vánocemi. Protože staročeská kuchyně o vánočních svátcích byla velmi zajímavá a neobvykle pestrá, rozhodli jsme se jí prozkoumat blíž!

 

Třída CČ1 se zaměřila při výuce na tradiční staročeské pečivo, a proto ve spolupráci s C3 pekla pod vedením paní učitelky Lukešové Sluníčka svaté Lucie. Sluníčka se pečou z kynutého těsta, které je dost podobné těstu na vánočku. Naši předci do něj navíc přidávali hrozinky, nebo mandle. Studenti kromě toho zjistili, že ve Švédsku mají velmi obdobnou tradici, ale pečivo plní mákem.

 

Kuchaři se samozřejmě také činili a pod vedením mistrů odborného výcviku uvařili k obědu fantastickou staročeskou bramborovou polévku, kapra na černo a lepenici s vinnou klobásou. Ptáte-li se, co že to ta lepenice je, snad každý student naší školy by Vám už správně odpověděl – jde o přílohu podobnou bramborové kaši, smíchanou s cibulkou a kysaným zelím.

 

Ten, kdo si chtěl gastronomii staročeské kuchyně užít opravdu dosyta, mohl si ještě nabídnout jahelník se švestkami v podobě dortu nebo krupicovou kaši servírovanou v elegantních pohárcích.

 

Pro dokreslení vánoční atmosféry nesměla pochopitelně chybět výzdoba, jejíž atmosféru umocňoval velmi netradiční betlém z dílny BiGy, ale i krásný marcipánový betlém, který vytvářely naše cukrářky z prvních a třetích ročníků. Klenotem výzdoby se stal obří vánoční stromeček ve vestibulu školy ozdobený papírovými hvězdami z novin vytištěných v posledním roce druhé světové války.

 

Příští projektový den nás čeká zase v lednu a již nyní Vám prozradíme, že půjde opět o téma kuchařské a kulinářské – tentokráte se budeme zajímat o současnou gastronomii jedné z evropských zemí.

 

gallery