Soutěž cukrářů o Pohár Ad. Kolpinga

11. 1. 2023

Jsme rádi, že naše škola SŠG A. Kolpinga po složité covidové době mohla opět uspořádat školní kolo cukrářské soutěže o pohár Adolpha Kolpinga 2023. Úkolem soutěžících bylo připravit 4 talířové dezerty v časovém limitu 45 minut. Má to však jeden háček, musela se použít jedna společná surovina. Pro tento rok se touto surovinou stalo mango. Letošní soutěže se zúčastnilo celkem 14 soutěžících napříč všemi ročníky cukrářů. Na organizaci a celý průběh soutěže dohlížela Mgr. Iva Sýkorová. V hodnotící porotě usedli odborníci z cukrářského oboru, jako předseda komise a majitel cukrářské firmy Novicom Jaroslav Novák, další člen byl cukrářský odborník Roman Berko a učitelka odborného výcviku Tereza Zelená. Všichni porotci důkladně sledovali práci soutěžících, kterým během jejich práce mohli udělit maximálně 100 bodů. Do hodnocení byla zahrnuta například chuť, vzhled, pracnost, bezpečnost práce, hygiena nebo práce se surovinou. Dezerty, které soutěžící připravili, komise ochutnala současně i s přihlížejícími diváky. Poté, co všichni soutěžící předvedli svůj výkon, odborná komise rozhodla o konečném pořadí.

První tři místa byla odměněna pohárem, medailí a věcnými dary.

1. místo – Tvrdíková Monika C1 – Mandlové Mille Fevill s karamelovou omáčkou

2. místo –Štursová Veronika C3 – Křupavé brownie s kakaovými boby dozdobené mangovým krémem a litchi kaviárem

3. místo –Chlubná Simona C2 – Raw mangový cheesecake

Gratulujeme vítězům, kteří se účastnili této soutěže a všem ostatním soutěžícím děkujeme za účast, zároveň děkujeme UOV za přípravu žáků na tuto soutěž a za jejich podporu.

Tým SŠGAK

gallery