Školní poznávací exkurze

Rozmanité Katalánsko s návštěvou Monaka

V září 2016 se žáci naší školy zúčastnili školní poznávací exkurze do Španělska. Cestu za poznáním španělské kultury, historie, gastronomie i současné společnosti podnikli spolu se studenty Biskupského gymnázia v termínu od 20.9. do 26.9.

Na trase přes Rakousko, Německo, Itálii a Francii navštívili také malé, ale slavné knížectví Monako, kde si prohlédli město, přístavní čtvrť a pláže, Knížecí palác, japonskou zahradu, katedrálu a Oceánografické muzeum.

Hlavním cílem exkurze však bylo Katalánsko, oblast na severu Španělska u pobřeží Středozemního moře. V tomto nádherném kraji měli žáci možnost poznat kouzelnou Gironu – historické centrum Katalánska, kde stále dýchá středověk. Prošli se po starých hradbách lemovaných zahradami s nádherným výhledem na město a okolí, navštívili gotickou katedrálu s nejširší chrámovou lodí v Evropě, poznali staré město, jeho křivolaké uličky a malebná zákoutí a na závěr přešli kamenný most Pont de Pedra přes řeku Onyar.

Cesta pokračovala až na divoké pobřeží Costa Brava, kde byli studenti ubytovaní v přímořském letovisku Lloret de Mar nedaleko jedné z dlouhých písčitých pláží. Z něj podnikli další výlety do okolí.

Jedním z nich bylo známé poutní místo v horách, klášter Montserrat s bazilikou s uctívanou Madonou, patronkou Katalánska, zvanou La Moreneta. Poslechli si slavný chlapecký pěvecký sbor a prošli se po turistických trasách v okolí kláštera. Zájemci měli možnost navštívit muzeum gotických oltářů se slavnými díly několika španělských malířů.

Další dva celodenní výlety nás zavedly do Barcelony, hlavního města Katalánska a druhého největšího španělského města. Kromě prohlídky tamních architektonických skvostů katalánské gotiky ve staré gotické čtvrti a katalánské secese, zvané el modernismo, zastoupené díly A. Gaudího a dalších slavných architektů, olympijských sportovišť, přístavu, parků a zahrad na vrcholku Montjuic, návštevy muzeí (Museu Picasso a Námořní muzeum), středověkých paláců a barcelonské tržnice La Boquería, si žáci na vlastní kůži vyzkoušeli, jak se slaví „po španělsku“ při místních lidových oslavách La Mercé, jedné z patronek města. Nezapomenutelným zážitkem jistě bude stavění lidských věží castellers na radničním náměstí Sant Jaume, procesí barevných gigantů na promenádě La Rambla či průvody tančících bubeníků tabalers u Porta del Angel.