První republika u nás ve škole!

Jemná elegance v rámci povedeného projektového dne

Každý měsíc žijeme jedním neobvyklým tématem, a to po celý den. Zatímco v září jsme se věnovali Horácku, v říjnu to bylo jemné a elegantní téma první republiky s velmi nabitým programem.

Hned při vstupu do školy nás vítaly koláže a informace o dobové situaci i nejznámějších osobnostech první republiky. Ke svačině bylo možno zakoupit tradiční prvorepublikový pokrm – voňavou bábovku, na mlsání zase kremroli, nebo slaďoučký polévaný věneček. K obědu byla naprosto luxusní rýžový nákyp a telecí roláda na smetaně s žemlovým knedlíkem.

Nebojte, celý den jsme jenom nemlsali! Také jsme se učili – v českém jazyce jsme psali speciální prvorepublikové pravopisné cvičení, nástavbové studium si zase vyzkoušelo didaktický test na téma první republiky.

Nepřehlédnutelnou aktivitou, která doslova rezonovala napříč celou školou, byla soutěž týkající se dobového oblečení. Na chodbách jste tak mohli potkat elegantní pány v klouboucích, vysoce elegantní dámy v lodičkách, nebo tanečnice šansonu s boa kolem krku. Třída N1, jejíž největší počet žáků přišel oblečen „prvorepublikově,“ vyhrála také krásný zážitek v podobě ateliérového focení. Celý den jsme si moc užili, ale hlavně – dozvěděli se to, na co jindy čas nezbývá.

gallery