Nové trendy v cukrářské výrobě

Naše škola se zajímá o nové trendy v cukrářské výrobě.

Naše škola se zajímá o nové trendy v cukrářské výrobě, které se každý rok mění. Učitelé odborného výcviku se stále zdokonalují v nových a netradičních technologiích.

Jedna z takových technologií jsou cukrové krajky. Cukrové krajky se připravují ze speciálních hmot. Jejich příprava je jednoduchá, důležitá část výroby je při roztírání a pečení. Na přípravu krajek se používají speciální silikonové formy vhodné na pečení. Krajky se odpékají na přesně určenou teplotu a čas, kvůli jejich pružnosti. Silikonové formy mají různé ornamenty a hmota se dá přibarvit potravinářskými barvami.

Dalším moderním trendem v cukrářské výrobě jsou drátkované květiny. Dekorace z jedlé hmoty se využívají hlavně pro zdobení dortů.  Takové květy nikdy neuvadnou a mohou se uschovat coby krásná vzpomínka.

Spíše jako umělecké dílo než jídlo působí dezerty ozdobené zrcadlovou polevou. Tak jako už napovídá název této techniky - lesknoucí se zdobení, poleva na výsledném dezertu působí jako zrcadlo, odráží tedy světlo a leskne se, což působí velice efektně. Zdobení navíc nemusí být pouze jednobarevné, ale díky jednoduchému triku může být ještě více originální.

Kdo by neznal sněhové pusinky? Ideální dezert, když vám zbydou bílky. Na jejich přípravu existuje nespočet variací, ovšem nyní se jejich využití posouvá o level výše. Lze s nimi ozdobit jakýkoliv oblíbený dort, taková dekorace je velice efektní a přitom na přípravu jednoduchá.

Zmenšování dezertů je v dnešní době velkým trendem, a to nejen kvůli šetření kalorií. Díky miniaturizaci každé sladké menu získává větší rozmanitost, lze kombinovat různé styly a člověk si tak může dopřát i více chutí. Mezi oblíbené mini dortíčky se rozhodně řadí takzvané Cake Pops, což jsou v podstatě malé dezerty na špejli. Ty lze vytvořit z jakéhokoli oblíbeného těsta a do požadovaného tvaru vytvarovat pomocí speciálních kleští nebo pomocí lžíce.

K dalším trendům patří vrstveníJe úplně jedno, jestli se budou přes sebe uhlazeně vrstvit jednotlivé barvy krémů či modelovacích hmot anebo se přes sebe budou nanášet malované a “reálné” elementy (například jedlé květiny). Výsledek má pouze “oživit” jinak statický cukrářský dezert či solitér ve formě dortu.

Pálená hmota, pate a choux či jen choux paste; jedno je jisté; cukrárny s eclairs či větrnícky se otevírají po celém světě. Neuvěřitelně flexibilní receptura, která se dá plnit sladkými i slanými náplněmi a zdobit na 100+1 způsobů, je ještě pořád na vzestupu v očích svých fanoušků..

video 1

video 2