Molekulární gastronomie

Nový trend v gastronomii

Za trend 3. tisíciletí je považována molekulární gastronomie. Molekulární gastronomie vznikla ve Francii v polovině osmdesátých let. Zakladatelem je chemik Hervé This spolu se svým přítelem fyzikem Nicholasem Kurti. Molekulární gastronomie je vědecká disciplína, která se nachází na pomezí kuchařského umění a potravinářské chemie. Jejím pokračovatelem je molekulární mixologie, vývojovýstupeň soustřeďující se na alkohol a míšení nápojů. Příkladem může být aplikace tekutého dusíku při chlazení koktejlu až do dosažení pevného skupenství. Cílem je determinovat složité fyzikálně-chemické děje odehrávající se při přípravě jídel, překvapit a uspokojit chuťové buňky například čokoládou a chilli, wasabi, nebo šafránem.Častým jevem v této avantgardní kuchyni je změna skupenství jednotlivých surovin, nebo vytváření různých gelů z již připravených pokrmů. Takováto jídla chutnají stejně, jako byste je konzumovali v původní podobě, avšak vypadají zcela jinak. Je možné například připravit kaviár pro vegetariány z okurek nebo máty, jedlou hlínu nebo kouřící drink. Zkušení kuchaři umí přichystat také pokrm, který vypadá jako volské oko, není však vyroben z vejce, ale z kokosu a pomeranče. Velmi oblíbené jsou také amarouny, které můžete znát z českého seriálu Návštěvníci. Výjimkou nejsou ani míchané drinky jako je například mojito a B52 servírované v pevném skupenství.V molekulární gastronomii se více než pánve a hrnce používají injekční stříkačky a tekutý dusík. Je však nutné připomenout, že se během přípravy pokrmů suroviny nijak neznehodnocují chemikáliemi apod. Právě naopak, molekulární kuchyně je založena na čerstvých surovinách a pečlivé práci kuchaře.Z důvodu nových zážitků během konzumace molekulárních pochutin, se stává velmi oblíbený také molekulární catering, který obohacuje firemní večírky, rodinné oslav nebo narozeninové párty

Více zde: http://molekularnicatering.webnode.cz/co-je-molekularni-kuchyne/

Více zde: http://www.varenijeumeni.cz/gastronomie/trendy-v-gastronomii/