HIT MAGAZÍN o naší škole

Gastronomické cestování

Tradiční vyučovací hodiny na Střední škole gastronomické Adolpha Kolpinga neprobíhají příliš často. Otevíráme našim žákům svět a seznamujeme je zejména prakticky s jejich budoucí profesí. Pravidelně zveme odborníky z praxe, kteří formou seminářů a workshopů, ukazují studentům svoji práci a mohou být motivací k jejich profesnímu růstu. Žáci se aktivně zapojují do gastronomických soutěží a příprava na ně je součástí běžné výuky.  Rok 2018 se u nás rozběhl svižným tempem.

Nejdříve jsme zamířili do Anglie, vlastně ona přijela k nám. A to v osobě anglické lektorky Janet Wingate, která se žáky trénovala správnou výslovnost a výběr vhodné slovní zásoby. Žáci si procvičili porozumění mluvenému slovu, naučili se nové fráze a spolu s Janet trénovali dialogy, které mohou uplatnit jak ve svém budoucím povolání, tak při maturitní a závěrečné zkoušce nebo třeba při pobytu v zahraničí.

Další směr vzdělávání vedl do Itálie. Odborný seminář věnovaný italské kuchyni vedl dlouholetý mistr odborného výcviku pan Jičínský a velký znalec středomořské kuchyně, který několik let studoval v Itálii, duchovní otec Tomáš Holý . V přátelské atmosféře plné výborného jídla se účastníci dozvěděli spoustu informací a hlavně měli možnost si vše vyzkoušet a uvařit. K italskému jídlu patří káva, výborná káva. Zaškolit naše studenty v její přípravě přijel baristický profesionál, pan Křižka. Espeso, ristreto, arabica, mléčná pěna… to a mnohem více zaznívalo z plně obsazeného kurzu. Intenzivní vůně kávy se linula po celé škole. A od kávy je to jen maličký kousek k něčemu dobrému, sladkému.

Cukráři měli jedinečnou příležitost naučit se drátkování květin, což je specifický způsob dortového zdobení. Školitelky Veronika Kučová a Eliška Dernerová, které se tomuto stylu věnují profesionálně, ukázaly jak netradičně vyrobit atraktivní ozdoby na cukrářské výrobky. Všechny své znalosti a dovednosti mohli naši studenti zúročit na velmi významné společenské události na Pražském arcibiskupství, kterou jsme zajišťovali. Byl to prestižní raut pro velvyslance USA, pana Stephana Kinga a amerického kardinála pana Johna Vlazného a pro další významné hosty z Eugene v Oregonu. Připravovali se banketní menu o 6 chodech. 

Největším úspěchem letošního jara je absolutní vítězství studentky nástavbového oboru Terezy Zelené v republikové gastronomické soutěži Gastro Hradec 2018. Tereza ohromila porotu i všechny zúčastněné svým cukrářským výrobkem, modelem zvířecího totemu. Zlatou medaili si zasloužila nejen díky své nápadité kreativitě a velikému odhodlání, ale i díky pracovní a morální podpoře našich učitelů odborného výcviku, kteří jí byli permanentně nápomocni během náročného procesu výroby oceněného cukrářského monumentu.  Vrcholem našeho gastronomického putování budou Spojené státy americké.

Na přelomu září a října letošního roku vycestuje 6 vybraných studentů do Oregonu na výměnný studijní pobyt. Na několik týdnů vymění Střední školu gastronomickou Adolpha Kolpinga za BLANCHET CATHOLIC SCHOOL a MARIST CATHOLIC HIGH SCHOOL Bydlet budou v hostitelských rodinách, zdokonalí se v angličtině, setkají se s významnými osobnostmi , poznají nádherná místa a samozřejmě se budou věnovat svému oboru - v amerických podmínkách. Věříme, že tato obrovská zkušenost posune naše studenty kupředu zejména v profesním životě a otevře jim dveře do celého světa.