65-51-H/01 Kuchař-číšník Zaměření: Číšník
Popis uplatnění absolventa v praxi
Absolvent se uplatní při výkonu povolání číšník ve všech druzích a typech gastronomických zařízeních v oblasti stravovacích služeb, zejména v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech. Po nezbytném zapracování je rovněž připraven pro podnikatelskou činnost ve stravovacích službách a pohostinství.
Možnosti absolventa pro další studium
Absolvent může dále pokračovat ve studiu příslušného studijního oboru, který navazuje na jeho předcházející přípravu.
Výčet kompetencí absolventa
Absolvent se vyznačuje těmito kompetencemi:
využívá odbornou terminologii zaměřenou zejména na problematiku gastronomie a obsluhy
zná chemické složení a vlastnosti potravin používaných k výrobě pokrmů a nápojů, způsoby jejich správného uchování za účelem udržení jejich kvality a biologické hodnoty
ovládá různé techniky a formy obsluhy podle prostředí charakteru akce a společenské příležitosti
rozlišuje inventář a vhodně ho používá podle způsobu servisu, podávaného pokrmu a nápoje včetně jejich ošetřování
připraví pracoviště na provoz, provádí přípravné práce k podávání jídel a nápojů
posuzuje potraviny z hlediska jejich dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování
ovládá technologické postupy přípravy jednoduchých jídel, minutek, salátů, moučníků a nápojů
ovládá techniku skladování a ošetřování potravin a nápojů
esteticky upravuje jídla a nápoje k podávání
ovládá techniku přípravy a dokončování jídel před hostem; připraví slavnostní tabuli
ovládá přípravu a servírování míšených nápojů
ovládá různé zásady uchování hotových jídel a nápojů dle hygienických předpisů
ovládá obsluhu technického zařízení ve stravovacích provozech a provádí jejich základní údržbu
sestavuje nabídkové listy, jídelních a nápojových lístků podle gastronomických pravidel a dietetických zásad, sestaví menu pro různé příležitosti
organizuje a vykonává činnosti související s přípravou, průběhem a ukončením gastronomické akce
poskytuje informace o podávaných jídlech a nápojích
komunikuje se zákazníky a hosty ve dvou cizích jazycích
dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, předpisy požární ochrany a zásady osobní hygieny a hygieny pracoviště
využívá hospodárně a efektivně všechny surovinové a energetické zdroje
dodržuje zásady ochrany životního prostředí při likvidaci odpadů
ovládá základy techniky přijímání a evidování objednávek jídel a nápojů, vyúčtování s hostem
vyhotoví účetní doklady nutné pro účetní a daňovou evidence; spolupracuje při provádění fyzické a účetní inventury
má osvojeny základy organizace práce své a svých spolupracovníků, je schopen pracovat samostatně a v týmu
kontroluje kvalitu provedené práce
Způsob ukončení vzdělávání a potvrzení dosaženého vzdělání
Vzdělání se ukončuje závěrečnou zkouškou; dokladem o dosažení stupně vzdělání je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list.
Stupeň dosaženého vzdělání
Střední vzdělání s výučním listem.