Než přijde maso na tvůj stůl

exkurze na jatkách
Ve středu 23. 3. 2022 se uskutečnila exkurze na jatka ve Fryšavě pod Žákovou horou, ze které si žáci odnesli poznatky a dovednosti, které využijí nejen při teoretických hodinách technologie, ale i při vlastním odborném výcviku.
Na jatkách třídu KČ2 čekal majitel, pan Dobrovolný, který žáky zavedl do bourárny masa, kde měl nachystané půlky vepřového a čtvrtě hovězího masa. Názorně ukazoval rozdělení jednotlivých částí masa po vláknech, žáci se zapojovali a poznávali jednotlivé části masa.
Kromě bourárny žáci nahlédli i do výroby uzenářských výrobků či do udírny masa, o kterých taktéž zjistili cenné informace. V části dotazů žáky zajímaly především humánní způsoby usmrcení zvířat i náročnost celé této profese.
Panu Dobrovolnému srdečně děkujeme za precizní a jasný výklad i praktickou ukázku!