Mořské ryby

kreativní vaření našich studentů
V tomto týdnu proběhl na naší škole seminář s vynikajícím šéfkuchařem a odborníkem na pokrmy z ryb. Téma semináře bylo mořské ryby a naši žáci se mohli seznámit s různými druhy čerstvých chlazených ryb: losos, kanic, pražma královská, mořský vlk, makrela, mořský jazyk.
Žáci se během semináře naučili pod vedením odborníka celý proces přípravy pokrmů z ryb - od předběžné úpravy ryb (přečištění, zbavení šupin, filetování, marinování lososa) k tepelné úpravě včetně příloh (uvaření fregoly, lososová fáš, očistění a uvaření mrkve a další zeleniny).
Žáci připravili několik druhů pokrmů: tartar z lososa s pažitkou a šalotkou, carpaccio z lososa se sezamovým olejem, nakládaný losos pečený ve filo těstě podávaný s nakládanou ředkví, grilovaný mořský vlk se šafránovým rizotem s mušlemi a cuketou, opečený kanic s teplým salátem z fregoly s omáčkou beurre blanc, pečená makrela s listovým salátem a medovým dresinkem.
Při servírování byl kladen důraz na foodstyling.
Děkujeme přednášejícímu i všem účastníkům semináře za příjemně strávené chvíle plné gastronomické kreativity.