Rubínová čokoláda

Víc než tmavočervené rubíny připomíná nová čokoláda svou barvou starorůžový samet. A podobně jemnou má i chuť - je lehká s ovocnými podtóny. Jak vznikla?
Vedle hořké, mléčné a bílé čokolády se po 80. letech objevuje nový barevný druh - tzv. rubínová čokoláda. Jistě každého hned napadne, že půjde o bílou obarvenou variantu, ale rozhodně to tak není! Je přirozeně růžová díky kakaovým bobům, které mají po zpracování nápadně červenou barvu. Tento speciální druh se dováží jen z Pobřeží slonoviny, Ekvádoru a Brazílie. Způsob zpracování je chráněn patentem, ve švýcarských Brémách na něm pracoval tým odborníků firmy Barry Callebaut 13 let, než ho uvedli na trh. Práva poté zakoupila na půl roku firma Nestlé a začala vyrábět novou čtyřdílnou tyčinku Ruby KitKat. V loňském roce už představila na gastronomických veletrzích nový druh pod označením Ruby nebo Pink řada dalších firem. V Čechách ji lze koupit v pražské firmě Chocolissimo nebo ji zpracovává kutnohorská rodinná firma "sladké srdce" - Choco Coeur.
Kromě využití v "čisté" podobě k přímé konzumaci jí lze také ochucovat krémy nebo polevy, vynikající je i použití do zmrzlin - o tom všem jsme se mohli přesvědčit 5. března 2019 na semináři firmy Ireks-Enzyma s.r.o. v Brně.
Pochutnant si běžně na čokoládě nové barvy i chuti si tedy budeme moci co nevidět, zatím se podívejte, jak s ní pracuje mistr chocolatiér: