Stáž ve vinařství - symbióza studia, praxe a relaxace
Pokračující stáž v rodinném vinařství Přátelé Pavlova měla další "neuvěřitelnou jízdu nasávání skvělou atmosféry v celkovém procesu výroby vína. Čtyři naši žáci mající zájem o "něco navíc", co by je posunulo v nadšení pro obor, si už po třetí v tomto školním roce vychutnali možnost být součástí týmu ve vinařství přímo s přátelským majitelem panem Müllerem a sledovat tak další neodmyslitelný proces při výrobě vína. Prohloubili odborné znalosti a získali skvělé zážitky, jak ve vinici, tak i přímo ve vinařství. A jako bonus si užili i báječné moravské pohostinnosti v rodinném penzionu v obci Pavlov s nádherným výhledem na hrad Děvičky.
Ve dvoudenních stážích zakusili celý den při vinobraní, nahlédli „pod pokličku“, jak se dělá kvalitní víno ve "spojení alchymie s láskou k vínu", sledovali odebírání vzorků, výpočet hodnot zbytkového cukru, asistovali při míchaní vína na požadovaný zbytkový cukr, čiření vína, mytí zásobníků na víno. A že to jde vše i bez chemie.
Samozřejmě nechyběla ani neodmyslitelná část výroby – degustace. Řízená degustace „pod dozorem“ 😊 dala žákům možnost zakusit, „jakým lahodným nápojem víno je, že není víno jako víno, a že je to opravdu „umění snoubené s alchymií“. A to vše v jednom jediném malém doušku a za podpory pana ředitele.
Je fajn kolem sebe milé žáky mít,
s nimi po boku cestovat, pracovat a radost společně zakusit.
Skvělí mladí lidé nabijí vás energií,
jejich směsice pracovního zápalu, únavy, smíchu, radosti dodají i síly.
V mém doprovodu pár skvělých mladých lidiček na Moravu vyrazilo,
vinařským krajem se potěšilo, na moravskou notu se naladilo,
k sommelierskému kurzu praktickou ukázkou studium prohloubilo,
nasáním nových zážitků z výroby vína znalosti doplnilo,
ve vinařství ruku k dílu přiložilo
a velmi spokojené bylo.