Lucka to dotáhne vysoko

Seznamte se s Lucií Dokulilovou, úspěšnou absolventkou naší školy. Jsme na ni pyšní a držíme jí palce!

Jmenuji se Lucie Dokulilová,

v roce 2015 jsem na SŠG Adolpha Kolpinga absolvovala obor kuchař s výučním listem a poté dvouletý obor společné stravování ukončený úspěšnou maturitou. Díky škole jsem se mohla účastnit různých cateringů, banketů, plesů, veletrhů - BVV, soutěží Gatro Hradec Vitana Cup, mohla jsem cestovat do různých zemí (Řím, Izrael, Německo – kde jsem absolvovala stáž v kuchyni), vyzkoušela jsem si profesionální kurzy (nejen kuchařské, ale i baristické a cukrářské), získala jsem stipendium. Po střední odborné škole jsem se přihlásila na vysokou školu a o prázdninách se vydala do Prahy, kde jsem v průběhu čtrnácti dnů nabyla první soustavnou praxi v luxusním hotelu The Grand Mark. Považuji to za mimořádnou zkušenost. Získala jsem přehled o tom, jak celý hotel funguje, a to i na bázi „servis roomu“. Znalost anglického jazyka se tady ukázala být samozřejmostí. Za tuhle možnost vděčím svému kamarádovi a úspěšnému  absolventovi SŠG AK – Michalu Zachovi, který zde pracuje a praxi mi zprostředkoval.

Letošní rok jsem nabyla dalších zkušeností. Bylo zapotřebí odvážit se k vlastní iniciativě, abych udělala další krok kupředu – a povedlo se! Poslala jsem zkusmo svůj životopis do vyhlášené restaurace Entreé v Olomouci, kde je současným šéfkuchařem Přemek Forejt. Je veřejně známou osobností, jako porotce se objevil v televizní reality show MasterChef Česko. Na stáž do jeho restaurace mě k mému velkému překvapení vybrali a já poprvé zažila náročné třináctihodinovou směny, které mě mnohému naučily. Celá skupina kuchařů a číšníků mě přátelsky přijala do party a zasloužili se i o moji dobrou náladu v těžkých chvílích. Během tří měsíců jsem si prošla několika sekcemi: pečení, dezerty, studená kuchyně a maso. V prostředí, kde vám létají nádherní motýli nad hlavou, zapomenete na veškerý stres a chodíte s nadšením do práce. Byl pro mě splněný velký sen – moci si zavařit v otevřené kuchyni této luxusní restaurace!

Nyní studuji posledním rokem na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a hlavní oblastí mého studia je učitelství se zaměřením na praktickou výuku a odborný výcvik.

Ve volném čase ráda navštěvuji restaurace, bistra, kavárny, gastrofestivaly pořádané v různých místech ČR a v neposlední řadě organizuji cateringy pro své příbuzné a přátele. Díky takovým příležitostem získávám novou inspiraci a zpětnou vazbu o tom, jak pokrm chutnal. Nejmodernější trendy jsou pro mě rovněž velkou motivací, například fermentace a food styling. V neposlední řadě vděčím za své nadšení V.I.P. kuchařům (Zdeněk Pohlreich, Martin Škoda, ke kterému jezdím na kurzy vaření, a Gordon Ramsay), kteří jsou mi stálými vzory. 

Srdečně zdraví,

Vaše bývalá žákyně

Lucie Dokulilová