Exkurze do Prahy

Exkurze našich úspěšných žáků do jedinečných gastronomických podniků v Praze.
Ve středu 30.11. jsme si udělali s paní Zrzavou a s panem ředitelem úžasný výlet do Prahy. Respektive to byl výlet spojený se vzděláváním v oboru. Když jsme přijeli do Prahy, první naše zastávka byla u pana Pohlreicha v Café Imperial. Už když jsme vešli dovnitř, rozzářily se nám oči. Úžasný interiér, milá obsluha, tolik personálu, skvělá atmosféra... No, museli byste to zažít. Každý z nás jsme si dali k obědu jiné jídlo, abychom navzájem mohli ochutnat a posoudit, které jídlo je nejlepší. Nebylo to lehké, to mi věřte. Všechna jídla byla vynikající! Nakonec jsme se ale s panem ředitelem shodli, že filet z candáta na hříbkovém rizotu s našlehanou omáčkou demi-glace byl favoritem. Z jídel jsme byli neskutečně unešení. Nemohli jsme si nevšimnout, že restaurací prošel pan Pohlreich. Paní učitelka Zrzavá s ním domluvila focení. Moc jsem se na to těšili.
Naše cesta poté směřovala k další zastávce, a to do Rock Café. Velmi mile nás přivítal majitel, známý paní Zrzavé, který nám udělal prohlídku celého objektu i s výkladem. Člověk by neřekl, jak je to velký klub. V prvním patře byl velký bar s kavárnou, který byl bez vstupného. Dále se šlo dozadu chodbou, kde byl další prostor k sezení a divadelní sál. Poté jsme se přesunuli po schodech dolů, kde byla takzvaná "chillout" zóna, tam si mohou zákazníci jen tak sednout a v klidu si popovídat. Vedle ve speciálně odhlučněné místnosti byl koncertní sál s barem, kde skoro každý den probíhají koncerty začínajících i profesionálních kapel. Po vyčerpávající exkurzi jsme poděkovali a pomalu se odebrali ven, abychom mohli popojít zase dál. Cestou jsme samozřejmě objevili obří hračkářství, do kterého jsme se prostě museli stavit. Bylo to něco neskutečného. Užili jsme si mnoho srandy a vydovádění jsme šli na parkoviště.
Vydali jsme se na poslední zastávku, a to do italské restaurace Wine and Food. Než jsme tam ale zamířili, pan ředitel s námi udělal okružní jízdu po okolí. Když prý známe cestu jen z jednoho břehu Prahy na Arcibiskupství (kam jezdíme velmi často na rauty), tak abychom se podívali i po druhém břehu. Když jsme jeli kolem Žofína, zrovna tam stála auta televize Nova. Všechny nás rozesmála slova pana ředitele: "Hele Nova se chystá něco točit! To by mě zajímalo, jak zjistili že jsme tady?! ". Když jsme se dostavili na poslední místo exkurze, úplně jsme žasli. Byli jsme nadšení z celého objektu firmy Wine and Food, který obsahoval restauraci nacházející se v bývalé konírně. Byla tam zachovalá koryta na vodu pro koně a stropy se železnými sloupy na opratě byly také původní. Byla zde otevřená kuchyň, které šéfoval Italský šéfkuchař. Po výkladu jsme se přesunuli do druhé části, byl to velký objekt, který fungoval jako italské tržiště. Stánek s čerstvými rybami, s pizzou, kterou dělal pizzař přímo před vámi, otevřená kuchyň pro přípravu ostatních jídel, pekárna a cukrárna. Fungovalo to tam tak, že jste si například zašli koupit rybu, na kterou jste měli chuť, zaplatili jste, dostali číslo a čekali , než vám ji kuchaři ve vedlejší místnosti připraví. Bylo to úžasné! Zároveň zde byl obchůdek s italskými potravinami a produkty. Když už jsme chtěli odcházet, ujal se nás řezník, který nám řekl zajímavé věci o mase. Byl to skvělý člověk. Zaujalo nás také to, že zde měli i své květinářství, aby si mohli dělat vlastní výzdobu. Nakonec jsme si dali zákusek a ochutnali skvělou pizzu, rozloučili se a jsme jeli domů. Byl to skvělý zážitek a úžasně strávený den.
Děkujeme panu řediteli a paní učitelce Zrzavé!
Jirka Chalupa, N2