Technologie (obor cukrář)

GASTRO JUNIOR 2018

GASTRO JUNIOR 2018 gastronomická soutěž nadých žáků z celé republiky z oborů...

Kurz modelování z...

Velmi zajímavý kurz, určený především pro studenty oboru cukrář a zaměřený na...

Rubínová čokoláda

Víc než tmavočervené rubíny připomíná nová čokoláda svou barvou starorůžový...

Originální zdobení perníků...

Příprava na letošní Velikonoce vrcholí a tak jsme se pustili do zdobení...

Seminář pro cukráře - výrobky...

Seminář pro cukráře - výrobky s fruktozou

Gastro Hradec 2019 Tereza...

Krásný úspěch naší žákyně a skvělá reprezentace školy.

Gastro Hradec 2019 - Pocta...

Další úspěch naší žákyně na prestižní mezinárodní soutěži.

Naši cukráři jsou úspěšní v...

Naše cukrářka Karolína Švárová žákyně 3.ročníku se účastnila soutěže na...

Makronky

Seminář pro cukráře na téma Makronky

Sacher dort original

Jeden z nejoblíbenějších cukrářských výrobků, který patří k "rodinnému stříbru"...

CROQUEMBOUCHE

CROQUEMBOUCHE- profiterolky jsou speciální francouzský výrobek

Nové trendy v cukrářské výrobě

Naše škola se zajímá o nové trendy v cukrářské výrobě.

Seminář pro cukráře
Projekt ,,Zapojení odborníka z praxe‘‘nám opět zprostředkoval další vzdělávání našich žáků z oboru cukrář. Semináře se mohly účastnit všechny ročníky 23.4. a 24.4.2019. Paní Říhová, odborník z praxe, která pracuje jako technolog ve firmě Ireks Enzyma –Brno, všem  vysvětlila a ukázala nové suroviny pro výrobu sladkého i slaného pečiva s použitím fruktózy. Takové pečivo je vhodné pro zákazníky, kteří mají zdravotní problémy a trpí cukrovkou. Žáci si mohli vyzkoušet výrobu tlačených koláčů, plněné speciálními náplněmi s fruktózou. Také je velmi bavilo tvarování mazanců a vánoček. Další den byl zaměřen na výrobu pečiva pro zdravou výživu ze speciálních směsí. Pečivo obsahovalo lupinu, sezam, slunečnicová semínka, lněné semínko nebo sušená rajčata a koření.  Veškeré pečivo si žáci vyrobili a také ochutnali.

gallery

Pocta Marii Terezii
V  mezinárodní soutěži Gastro Hradec 2019 soutěžila a naši školu SŠG A. Kolpinga reprezentovala nadaná žákyně Ludmila Matoušková. Soutěžila v kategorii Kadet junior, kde měla za úkol vypracovat dort na volné téma. Po společné konzultaci se svými pedagogy myšlenky směřovaly k tomu, aby výrobek měl nějaký příběh. Všichni se s nadšením shodli na vypracování tématu Marie Terezie a její nejúspěšnější potomci. Při práci bylo zajímavé si osvěžit historické informace o  Marie Terezie a jejím velmi plodném životě soukromém, ale i v politickém, který velmi ovlivnil naše dějiny. Ludmila je velmi nadaná žákyně v uměleckém malování, které v tomto tématu mohla bohatě využít. A podařilo se. Na Mezinárodní soutěži Gastro Hradec 2019 mezi velkou konkurencí obsadila Lída krásné 2. místo.  

gallery

Další úspěch našich žáků na prestižní soutěži GASTRO HRADEC 2017
Mimořádného úspěchu dosáhly naše cukrářky, žákyně třetího a druhého ročníku, Tereza Zelená, Anna Poulová, Karolína Švárová, Kristýna Stejskalová, dne 30. března 2017 v Hradci Králové na soutěži GASTRO HRADEC 2017.
Žákyně třetího ročníku Tereza Zelená vypracovala modelovaný monument na téma Zakletý zámek o hmotnosti 30 kg a výšce 70 cm. Za svůj výkon získala stříbrné ocenění.                                                                        
Žákyně třetího ročníku Anna Poulová vyrobila poschoďový dort na téma Tajemství zimy o hmotnosti 12 kg,  vybojovala zlaté ocenění a pohár za druhé místo v jednotlivcích.
Žákyně druhého ročníku Kristýna Stejskalová připravila 3 ks dokonalých talířových dezertů na volné téma a její práce byla oceněna stříbrným oceněním.
Žákyně druhého ročníku Karolína Švárová vytvořila miniaturní speciální dezerty zvané  Petit-fours  a odvezla si zlaté ocenění.
Žákyně druhého ročníku Hana Parclová zastoupila obor kuchař a vybojovala stříbrné ocenění.
Děkujeme za perfektní reprezentaci naší školy a přejeme další úspěchy. Poděkování si také zaslouží tým UOV a UOP Jana Obrová, Renata Dvořáková, Petr Chalupa a Iva Sýkorová za vedení, podporu a organizaci soutěže.

 

 

 

 

 

 

Naše škola se zajímá o nové trendy v cukrářské výrobě. Učitelé odborného výcviku se stále zdokonalují v nových a netradičních technologiích. Jedna z takových technologií jsou cukrové krajky. Cukrové krajky se připravují ze speciálních hmot. Jejich příprava je jednoduchá, důležitá část výroby je při roztírání a pečení. Na přípravu krajek se používají speciální silikonové formy vhodné na pečení. Krajky se odpékají na přesně určenou teplotu a čas, kvůli jejich pružnosti. Silikonové formy mají různé ornamenty a hmota se dá přibarvit potravinářskými barvami.

 

video 1

video 2