Žďárský zpravodaj
Daří se nám
Na Střední škole gastronomické klademe velký důraz na odbornost našich žáků. Podporujeme jejich profesní růst, připravujeme pro ně soutěže a nabízíme tematické gastronomické akce. Organizujeme pro ně množství kurzů s odborníky z praxe, kteří zásadním způsobem obohacují praktickou výuku napříč všemi obory. Sledujeme současné trendy v gastronomii a okamžitě na ně reagujeme. Zájem ze strany žáků je veliký. Nejzajímavějšími tématy letošního podzimu byla výtečná káva, nejkvalitnější čokoláda a jedinečné míchané nápoje.
Baristika patří k aktuálním moderním směrům v číšnickém oboru. Pozvali jsme do školy profesionálního baristu, Michala Křižku, oceněného Mistra kávy České republiky. Kurz byl ihned plný. Studenti se dozvěděli o kávě úplně vše, o pěstování , zpracování a hlavně o její přípravě. Zkoušeli si uvařit různé druhy kávy. A samozřejmě ochutnávali a během poutavého výkladu pana Křižky se snažili poznat pestré odstíny kávových chutí.
Další odborníci, Roman Berko a Marek Novák z firmy Nowicom, přijeli přiblížit našim žákům čokoládu, jednu z nejdůležitějších cukrářských ingrediencí. Dvoudenní intenzivní kurz měl dvě oblasti. V teoretické části se žáci z multimediální prezentace dozvěděli informace o historii čokolády, jejích druzích a jednotlivých kakaových odrůdách. Praktická část byla zaměřena na typy čokolády s vysokým obsahem kakaové hmoty, studenti si zkoušeli temperaci (úprava teploty), modelovali různé druhy čokoládových ozdob (spirály, vějíře, trubičky…), barvili čokoládu kakaovým máslem. Vůně čokolády se linula po celé škole. A nejpříjemnějším zážitkem byla samozřejmě ochutnávka nejlepších vzorků vysokoprocentní čokolády.
Snažíme se v našich studentech zažehnout jiskru. A daří se nám to. Jedním z mnoha důkazů je i David Sedlák, student třetího ročníku, který se nadchl pro barmanství. Je skvělým příkladem pro všechny, které baví jejich obor a chtějí se v něm zdokonalovat. David se aktivně účastní barmanských soutěží a slaví velké úspěchy. Mezi ty nejvýznamnější patří ocenění za 1. místo v soutěži Barman roku 2017, aktuálně je na 30. pozici v JUST FLAIR LEAGUE, což je světová soutěž pro mladé barmany.
Účastnil se těchto význačných soutěží HAVANA CUP PRAHA, METRO CUP BRNO, ANGEL´S FLAIR CUP, JFL KRAKOW, CHAMPIONSHIP VIENNA, JFL ZAKOPANE, JFL GDAŇSK, SUMMER BARTENDER CUP LIPNO, JFL WROCLAW, HAVANA CUP PRAHA. Davida podporujeme a fandíme mu.
Všichni v kolektivu Střední školy gastronomické Adolpha Kolpinga velkou radost z vydařených akcí a už se těšíme na další zajímavé počiny, které jsou před námi.