Originální zdobení perníků bílkovou glazurou

Příprava na letošní Velikonoce vrcholí a tak jsme se pustili do zdobení perníkových vajíček, zajíčků, motýlků a podobných jarních motivů. Pomohla nám s tím lektorka Magda Kunovská!

Nejdřív receptura-těsto na perníčky:

450 g hladké mouky

120 g tekutého medu

160 g cukru moučka

60 g změklého másla

2 vejce

½ sáčku perníkového koření

1 čajová lžička jedlé sody

jemně strouhaná citronová kůra (z BIO citronu)

Smícháme vejce, cukr, med a máslo, vlijeme do mouky se sodou a kořením, zpracujeme bochánek, který necháme nejméně hodinu odpočinout. Vyválíme na plát o výšce 3-4 mm, vykrajujeme tvary a přeneseme na plech. Před pečením potíráme vodou a ihned po upečení rozšlehaným vejcem. Pečeme při t=175-180 °C.

Polevu připravíme smícháním bílku s dobře prosátým moučkovým cukrem (2x přes nejhustší sítko), s ½ čajové lžičky bramborového škrobu a pár kapkami citronu. Vymícháme ručně do hladka.

Přidáním škrobu získáme polevu,která se rovnoměrně"táhne" a netrhá se. Citron také zlepšuje táhnutí, lesk polevy i chuť, ale pokud ho dáme víc než jen pár kapek, bude poleva špatně tuhnout. Pokud budeme polevu šlehat šlehačem, dostane se do ní hodně vzduchových bublinek, takže se bude trhat a odlupovat. Takže raději polevu třeme v misce stěrkou nebo lžičkou.

Kromě základní polevy si připravíme ještě bílkovou glazuru, ketrá bude řidší, protože bude sloužit k "vlévání" plochy mezi dvěma liniemi polevy. Proto ji naředíme tekutým vaječným bílkem.

Polevu i glazuru můžeme obarvit potravinářským barvive, ale vybíráme kvalitní, s příjemnou vůní a chutí, např. od výrobce: Rainbow Dust a používáme jen jemné tóny.

Perníčky pečeme raději vyšší a z tužšího těsta, aby se při zdobení nelámaly - není nic smutnějšího, než když se nám "pracně ozdobené" vajíčko nakonec rozlomí v ruce...

Zdobit můžeme podle vlastní fantazie, nebo využijeme předlohu - nám ji přivezla paní Magdalena Kunovská, lektorka kurzu, až z Uherského Brodu - Havřic.