On-line výuka

Maturantka Alena a její zkušenosti s domácí výukou v čase koronaviru

"Karanténa. Zavřená škola. Co teď??? Když jsem se dozvěděla, že se budeme učit z domova on-line, tak jsem si říkala, že to nebude fungovat, protože nikdo z nás nemá doma stejné podmínky pro práci. Nejtěžší to bude pro ty, kteří nemají svůj vlastní notebook či počítač nebo dokonce připojení k internetu. Sama vím, že mít dva sourozence a pouze dva notebooky není žádná legrace, ještě když máme třeba on-line testy naplánované na stejný čas. Z tohoto důvodu jsem si koupila svůj vlastní notebook, abychom každý měli jeden a mohli tak plnit včas všechny úkoly. Povinnosti do školy se snažím plnit poctivě, ale dělám to průběžně, protože mám spoustu úkolů i doma, a tak to musím nějak kombinovat. A ukázalo se, sice s odstupem nějakého času, že on-line výuka funguje. A velmi dobře. Hlavně díky přístupu našich učitelů, kteří nás příliš nezahlcují úkoly a jsou nám ve všem nápomocni.

Z mé strany bych rozhodně raději chodila normálně do školy, nejen proto, že máme před maturitou a přípravy jsou nutné. Já osobně se doma neumím tolik připravovat tak, jako když jsem ve škole. Z tohoto důvodu mi domácí výuka sice nijak nevadí, ale rozhodně není efektivní, jako když musím plnit cvičení ve škole. Na druhou stranu si zase mohu úkoly rozvrhnout tak, jak potřebuji a tak, abych měla na jejich vyplnění dostatek času.

Další věc, co mě mrzí, je to, že své spolužáky už uvidím jen hodně málo, protože pak se naše cesty rozejdou, a nemyslím si, že budeme schopni se v plném počtu ještě někdy sejít. Chybí mi osobní kontakty a školní legrácky.

Ovšem… prostě je to tak. Všichni jsme se museli současné krizové situaci přizpůsobit. A věřím tomu, že ji společně zvládneme a že nás, studenty,  svým způsobem, i obohatí. Naučili jsme se spoustu nových věcí, a kromě plnění on-line testů a domácích úkolů jsme mohli  otestovat sami sebe, naši samostatnost a schopnost sebevzdělávání. Jak se říká, vše zlé je k něčemu dobré. I „koronakrize“."

Alena Hlaváčová, N2