Jedlé květy v gastronomii

Pojďme společně s RNDr. Janou Vlkovou ochutnat plané rostliny pozdního léta a počátku podzimu! Společně je nasbíráme, povíme si o nich a pak z nich připravíme skvělé pochoutky!

Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga  Žďár nad Sázavou pořádá pro zájemce

  workshop   Jedlé květy v gastronomii

v úterý 1. října 2019                             

  9.00 – 10.30    Chutě planých rostlin a jejich proměny v ročních obdobích

Přestávka

10.45 – 12.15   Sběr rostlin pro přípravu společného menu

Pauza na oběd

13.00 – 14.00  Příprava jídel z květin a bylin ve školní kuchyni, společná degustace

14:00-16:00    Pokračování semináře pro zájemce, historie stolování a gastronomie v Evropě, prezentace knih RNDr. Jany Vlkové, zkušenosti, diskuze a ochutnávka ve školní kavárně spojená s nabídkou skvělé kávy  

Cena kurzu – pro členy SVČ  jen 20 (Kč na nákup doplňkových surovin)         

                  pro žáky – nečleny SVČ a pro zaměstnance 50,- Kč                    

                   a pro ostatní zájemce 100,-  

Pozn.: možnost zakoupení knih během akce se slevou 10 %. Nutno domluvit předem!      

        lze nahlédnout na https://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/jana-vlkova-76260  

O lektorce:

Jana Vlková vystudovala ekologii na Přírodovědecké fakultě UK a žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK. Na začátku pracovní kariéry, při mateřské dovolené, překládala z francouzštiny. Později působila jako novinářka se zaměřením na cestování a gastronomii. Vaření a jídlo ve všech podobách je její velkou vášní, a stejně tak to platí pro květiny. Dlouholeté zkušenosti z těchto oborů se postupně spojily a Jana se dnes považuje za první profesionálku v oblasti jedlého kvítí a býlí. První kniha, Květinová kuchařka, spatřila světlo světa v roce 2015, o rok později, v roce 2016, následoval Notes Květinové kuchařky. Po roční pauze v roce 2018 vydala vlastním nákladem knížku Kytky k jídlu v receptech i herbáři, která je mladší a rozvernější sestrou její prvotiny. Její poslední kniha Pampelišky k jídlu přináší dvacet receptů. V roce 2016 založila výukové centrum jedlých květů, což je přírodní zahrada s pečlivě budovanou botanickou sbírkou. V roce 2018 zřídila také e-shop, kde mohou nadšení kytkožrouti dostat všechno, co s tématem, respektive vášní pro jedlé kvítí a býlí souvisí.