Jak vybrat dobré víno

Jak vybrat dobré víno

Pokusíme se vám poradit.

 Základem každého dobrého výběru vína je čtení etiket. Na etiketě vinné láhve toho totiž naleznete mnoho. Na každé vinětě naleznete odrůdu, druh vína, ročník sklizně (není to však povinný údaj), identifikaci původu vína, údaj o obsahu cukru, uvedení provenience, údaj o barvě vína (není povinné), údaj o obsahu alkoholu, evidenční číslo jakosti, údaj o obsahu alergenu a objem. Je zde tedy dostatek informací, které by vám měli pomoci s výběrem vína.

Víno tedy můžete vybírat podle situace, druhu (barvy), odrůdy, obsahu cukru, kvality, stáří a ceny. Svůj výběr začněte pěkně z gruntu.

S výběrem vína začněte podle dané situace

Každá situace si  žádá jiné víno. Zvažte proto předem, zda víno vybíráte k večernímu posezení, k večeři, jen pro sebe anebo i pro vaši polovičku, zda by víno mělo doprovázet nějaký pokrm (a jaký) anebo by víno mělo být podávané přátelům, na zahradní párty anebo obchodním kolegům. Dobře si čtěte etikety vína a v případě, že se nechcete doopravdy ztrapnit, vyhněte se supermarketům a navštivte specializovaná místa, kde vám s výběrem poradí.

Výběr vína k jídlu

 I když jste laici, může se vám výběr vína podařit, jestliže se budete držet několika pravidel. Víno nesmí svou intenzitou přebít chuť pokrmu a naopak.                                                                  Obecně platí, že k jemným jídlům se podávají jemná vína a čím je pokrm výraznější, tím si i více výrazné víno můžete dovolit.                                                                                                            Také je známý „tahák“, že k bílému masu patří bílé víno a k červenému červené, ale to nemusí vždy platit.

Výběr podle druhu

Víno můžete rovněž vybírat i podle barvy. Každá barva vína má své zcela charakteristické chuťové vlastnosti. Víno je vyrobeno z bílých hroznů, červených a modrých hroznů. Díky tomu si proto můžeme pochutnat na víně bílém, červeném a modrém. Možná vás zaujme, že některá vína mají na štítku napsáno zelené (jako třeba Veltlínské), ale i ony jsou ve skutečnosti vyrobeny z bílých hroznů vína.

Bílé víno

Toto víno obsahuje minimum tříslovin, a proto je i chuťově ze všech druhů nejjemnější a uhlazenější. Bílé víno se hodí k rybám, bílému masu (patří sem i maso vepřové v přírodní úpravě), k darům moře, k sýrům s bílou plísní a krájeným sýrům.

Růžové víno

Růžové víno obvykle oplývá ovocnou chutí, jsou lehká a ideální pro letní období. Velmi dobře sedí k salátům, a proto se hodí na zahradní party, k bazénu, nebo letnímu posezení. Růžové víno je vhodné podávat k zeleninovým anebo těstovinovým salátům. Skvělý je z něj i vinný střik. Pít jej však můžete po celý rok.

Červené víno

Červená vína obsahují nejvíce tříslovin. Jejich chuť je také nejvýraznější a nejplnější. Umí pěkně rozehřát. Červenému vínu velice svědčí partnerství se zvěřinou, tmavým masem, se sladkovodními rybami, tmavými sýry a sýry s výraznou chutí. Červené víno patří na slavnostně prostřenou tabuli, ale hodí se i k večernímu relaxu anebo k posezení s přáteli.

Podle obsahu cukru

Podle obsahu cukru se víno dělí na suché, polosuché, polosladké a sladké víno.

Suché víno

Toto víno milují skutečné milovníci vína, kteří postupně ze sladších variant uchylují k těmto vskutku čistým vínům. Suché víno preferují, ale i ti, kteří sladké vína nemusí. Toto víno je nejvhodnější pít i tehdy, pokud se snažíte o zhubnutí anebo udržení si štíhlé linie.

Polosuché víno

U polosuchého vína záleží na tom, o jakou odrůdu se jedná (podle toho také obsahuje i různou kyselinku). Čím větší obsah kyselinky víno má, tím víc se bude víno zdát sušší a obráceně.

Polosladké víno

Polosladké víno je bohatší na přírodní cukr. I toto víno může být ovlivněno kyselinou, ale již ne tak významně, jak tomu je u polosuchého vína.

Sladké víno

Vysoká cukernatost se nachází v dražších vínech a u speciálních vín. Levnější sladká vína obvykle nevěstí nic dobrého, protože zde pak nejde o přírodní cukernatost, ale o umělé doslazování. Kvalitní sladká vína se nekonzumují ve velkém množství, ale naopak jen v malém množství, často jako přípitek, v rámci slavnostních příležitostí a zcela výjimečných okamžicích.

Výběr vína podle odrůdy

Každá odrůda vína má svou typickou chuť, barvu i vůni. Jednotlivé vlastnosti se však od sebe mohou lišit i v závislosti na ročníku, místě, kde byly hrozny vypěstovány, jaké je technologické vybavení vinařského sklepa a také na zkušenostech vinaře. Jednoduše to znamená, že není Sauvignon, jako Sauvignon. Navíc každý z nás má rád něco jiného, a proto je zde zapotřebí zkoušet a ochutnávat, abyste si našli to své.

Výběr vína podle kvality

Vybírání vína není jednoduché. Různých vín je mnoho, na etiketě je spousta informací, která ne každému něco řekne, avšak poznámka o jakosti vína je rozhodně dobrým vodítkem.

Stolní vína

Stolní vína jsou nejlevnější a jsou také nejméně kvalitní. Tato vína se často doslazují běžným řepným cukrem, nesmí být u nich uvedena země původu, ani cukernatost. Stolní víno mnohdy představuje směsici různých odrůd z různých zemí. Trošku lépe jsou na tom Zemská vína, která sice jsou také stolní vína, ale platí na ně alespoň pravidla o minimální cukernatosti.

Vína jakostní a známková

Jde o víno, které se vyrábí pouze z hroznů jedné vinařské oblasti, kde se rovněž po sběru musí i zpracovat. Bohužel se tyto vína přislazují.

Přívlastková vína

Jakostní víno bez přidaného cukru z jedné vinařské oblasti, jehož odrůda, původ i hmotnost jsou úředně prověřeny, se mohou pochlubit označením přívlastkové víno. Nutno říct, že i těchto vín může být hned několik typů, a to:

- Kabinetní

Víno suché, příjemně lehké a levnější.

- Pozdní sběr

Pozdní sběr je přirozeně více cukernatý.

- Výběr z hroznů

Výběr z hroznů má předepsanou ještě vyšší cukernatost, plnější chuť a obvykle obsahují více alkoholu.

- Ledová a slámová vína

Jsou vůbec ta nejdražší vína, jelikož jsou i nejvzácnější. Jde o velmi sladká vína. Jejich výroba je velmi náročná s nepředvídatelným výsledkem.

Botrytický výběr

Víno s tímto označením je vzácné a je vyráběno z hroznů napadených ušlechtilou plísní šedou.

Vybírání vína podle stáří

Vína si můžete vybírat i podle ročníku. Na výběr také máte mladá vína, vyzrálá vína a archivní vína. Mladé víno vyniká svou ovocnou chutí a vůní. Jde o vína vyrobená z hroznů v České republice a jedná se o Svatomartinské víno. Mladé víno z Francie je pak známo jako Beaulejaus. Jde o vína nevhodná k dlouhému skladování. Vyzrálá vína lze popíjet celoročně a jedná se o velmi rozšířenou skupinou.                                                                                                                                    Archivní vína jsou starší a do prodeje daná minimálně tři roky po sklizni hroznů. Barva vína je sytá a v chuti naleznete tzv. ležácký buquet a má i zcela jedinečné aroma.

Víno si samozřejmě můžete vybírat i podle země původu. Mezi nejoblíbenější a nejuznávanější jsou vína z Francie, Itálie, Jihoafrické republiky, Chile, Argentiny, Austrálie. Pozor nezapomínejte však na česká vína, právě ta v posledních letech totiž sbírají jednu cenu za druhou.

Zdroj:

http://www.dotekyvina.cz/