29-54-H/01 Cukrář
Popis uplatnění absolventa v praxi
Absolvent se uplatní v potravinářském sektoru, zejména v cukrářské případně cukrovinkářské výrobě. Může zastávat pozici zaměstnance v menších a středně velkých výrobnách cukrářských výrobků, v hotelových cukrárnách a v obchodních zařízeních zabývajících se prodejem cukrářských a cukrovinkářských výrobků. Po nezbytném zapracování je rovněž připraven pro podnikatelskou činnost.
Možnosti absolventa pro další studium
Absolvent může dále pokračovat ve studiu příslušného studijního oboru, který navazuje na jeho předcházející přípravu.
Výčet kompetencí absolventa
Absolvent se vyznačuje těmito kompetencemi:
využívá odbornou potravinářskou terminologii zaměřenou zejména na problematiku cukrářské výroby
zná chemické složení a vlastnosti surovin a pomocných látek používaných v cukrářské výrobě, způsoby jejich správného uchovávání za účelem jejich kvality a biologické hodnoty
vypočítá podle základní receptury potřebné množství surovin a polotovarů pro výrobu
posuzuje kvalitu vstupních surovin, pomocných látek, přísad pro cukrářskou výrobu, polotovarů i hotových výrobků podle norem a ovládá zásady jejich správného skladování
zpracuje základní suroviny, pomocné látky a přísady pro výrobu cukrářských výrobků
vyrábí kompletní sortiment cukrářských případně cukrovinářských výrobků včetně jejich dohotovení a zdobení
navrhuje estetické a fantazijní ztvárnění cukrářských výrobků
provádí smyslové hodnocení vybraných vzorků
kontroluje kvalitu provedené práce
uplatňuje zásady racionální výživy a výživová doporučení
obsluhuje stroje a strojní zařízení v cukrářském provozu včetně zařízení pro balení a etiketaci a provádí jejich základní údržbu
prokazuje manuální zručnost při ručním způsobu výroby i při ručním balení cukrářských výrobků
zvládá technologické postupy, hygienické předpisy a normy při výrobě
řeší samostatně běžné problémy a závady technologického procesu
dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a předpisy požární ochrany
dodržuje zásady osobní hygieny a hygieny pracoviště
využívá hospodárně a efektivně všechny surovinové a energetické zdroje
dodržuje zásady ochrany životního prostředí při likvidaci odpadů
vyhotoví účetní doklady nutné pro účetní a daňovou evidenci
připraví zboží pro prodej, nabídne zboží, komunikuje se zákazníkem a obsluhuje zařízení prodejny
komunikuje se zákazníky v cizím jazyce
Způsob ukončení vzdělávání a potvrzení dosaženého vzdělání
Vzdělání se ukončuje závěrečnou zkouškou; dokladem o dosažení stupně vzdělání je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list.
Stupeň dosaženého vzdělání
Střední vzdělání s výučním listem.