Technologie (obor cukrář)

GASTRO JUNIOR 2018

GASTRO JUNIOR 2018 gastronomická soutěž nadých žáků z celé republiky z oborů...

Školní kolo soutěže oboru...

O Pohár Adolpha Kolpinga 2018

Naši cukráři jsou úspěšní v...

Naše cukrářka Karolína Švárová žákyně 3.ročníku se účastnila soutěže na...

Makronky

Seminář pro cukráře na téma Makronky

Sacher dort original

Jeden z nejoblíbenějších cukrářských výrobků, který patří k "rodinnému stříbru"...

CROQUEMBOUCHE

CROQUEMBOUCHE- profiterolky jsou speciální francouzský výrobek

Nové trendy v cukrářské výrobě

Naše škola se zajímá o nové trendy v cukrářské výrobě.

Listové a plundrové těsto

Výroba listového a plundrového těsta

10. 1. 2018 se uskutečnila v naší škole školní soutěž O Pohár Adolpha Kolpinga 2018.  Soutěže se účastnilo 9 soutěžících všech 1 a 3 ročníků oboru cukrář.  Karolína Švárová C3, Zuzana Dvořáková C1, Jan Vokurka C3, Dagmar Stará C3, Anežka Šebková C1, Vendula Pečinková C1, Vendula Fialová C1, Jana Leskourová C1, Kateřina Šťastná C1.
Soutěžící měli připravit v časovém limitu 40 min. 4 kusy talířových dezertů, kde měli za úkol připravit bezlepkový dezert. V hodnocení se odrazilo mnoho kritérií například práce se surovinou, výroba ozdoby, důležitá byla chuť výrobku, vzhled, zpracování, nápaditost, bezpečnost práce a celková estetika. Neméně důležitá byla jejich samostatná práce a prezentace výrobků. Soutěžící hodnotila odborná komise, ve které zasedli jako předseda komise předsedkyně AKC pobočky Brno Eliška Dernerová, jako další za veřejnost doktorka Ladisla Černá a Mgr. Markéta Zrzavá. Všichni soutěžící připravili krásné výrobky, za které byli oceněni.
V tomto 8 ročníku školní soutěže zvítězili.
1. Anežka Šebková    C1
2. Jan Vokurka          C3
3. Dagmar Stará        C3


Všem soutěžícím gratulujeme a děkujeme za jejich snahu a odvahu prezentovat se v naší soutěži.
Za organizaci  UOP Iva Sýkorová, UOV Jana Obrová, UOV Veronika Buchová, UOV Marcela Sobotková.

Další úspěch našich žáků na prestižní soutěži GASTRO HRADEC 2017
Mimořádného úspěchu dosáhly naše cukrářky, žákyně třetího a druhého ročníku, Tereza Zelená, Anna Poulová, Karolína Švárová, Kristýna Stejskalová, dne 30. března 2017 v Hradci Králové na soutěži GASTRO HRADEC 2017.
Žákyně třetího ročníku Tereza Zelená vypracovala modelovaný monument na téma Zakletý zámek o hmotnosti 30 kg a výšce 70 cm. Za svůj výkon získala stříbrné ocenění.                                                                        
Žákyně třetího ročníku Anna Poulová vyrobila poschoďový dort na téma Tajemství zimy o hmotnosti 12 kg,  vybojovala zlaté ocenění a pohár za druhé místo v jednotlivcích.
Žákyně druhého ročníku Kristýna Stejskalová připravila 3 ks dokonalých talířových dezertů na volné téma a její práce byla oceněna stříbrným oceněním.
Žákyně druhého ročníku Karolína Švárová vytvořila miniaturní speciální dezerty zvané  Petit-fours  a odvezla si zlaté ocenění.
Žákyně druhého ročníku Hana Parclová zastoupila obor kuchař a vybojovala stříbrné ocenění.
Děkujeme za perfektní reprezentaci naší školy a přejeme další úspěchy. Poděkování si také zaslouží tým UOV a UOP Jana Obrová, Renata Dvořáková, Petr Chalupa a Iva Sýkorová za vedení, podporu a organizaci soutěže.

 

 

 

 

 

 

Naše škola se zajímá o nové trendy v cukrářské výrobě. Učitelé odborného výcviku se stále zdokonalují v nových a netradičních technologiích. Jedna z takových technologií jsou cukrové krajky. Cukrové krajky se připravují ze speciálních hmot. Jejich příprava je jednoduchá, důležitá část výroby je při roztírání a pečení. Na přípravu krajek se používají speciální silikonové formy vhodné na pečení. Krajky se odpékají na přesně určenou teplotu a čas, kvůli jejich pružnosti. Silikonové formy mají různé ornamenty a hmota se dá přibarvit potravinářskými barvami.

 

video 1

video 2