Cukrář

charakteristika oboru

29-54-H/01 Cukrář

GASTRO JUNIOR 2018

GASTRO JUNIOR 2018 gastronomická soutěž nadých žáků z celé republiky z oborů...

Školní kolo soutěže oboru...

O Pohár Adolpha Kolpinga 2018

Naši cukráři jsou úspěšní v...

Naše cukrářka Karolína Švárová žákyně 3.ročníku se účastnila soutěže na...

Makronky

Seminář pro cukráře na téma Makronky

Gastro Hradec 2017

Úspěch našich žáků na prestižní soutěži Gastro Hradec je fenomenální.

Mimořádný úspěch našich...

Mimořádného úspěchu dosáhly naše cukrářky, žákyně třetího a druhého ročníku...

Práce se silikonovou formou

Práce se silikonovou formou, naučme se nové trendy a překvapte své zákazníky...

Svatební dort roku 2017 a...

Zveme všechny příznivce sladkostí a naší školy na mimořádnou akci pořádanou v...

Školní soutěž O Pohár...

11. 1. 2017 se uskutečnila v naší škole školní soutěž O Pohár Adolpha Kolpinga...

18. 1. 2018 naši žáci oboru cukrář navštívili vyhlášenou soutěž Gastro Junior 2018. S obdivem sledovali soutěžící v oboru cukrář. Zároveň měli možnost si prohlédnou, seznámit se a ochutnat krajové speciality a suroviny, které na výstavišti byly vystaveny.
24. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie
- MEZINÁRODNÍ MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY -
soutěž proběhla pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,
jako odborný program:
 Festivalu krajových specialit a regionální potraviny RegFoodFest
 
Tato prestižní soutěž je vyhlášena s cílem prohloubit a ověřit úroveň odborné přípravy studentů škol s gastronomickým zaměřením pro budoucí vstup do gastronomické praxe. Soutěž současně srovnává odbornou úroveň jednotlivých škol.
Školy s gastronomickým zaměřením byly do soutěže nominované Asociací kuchařů a cukrářů České republiky dle postupového klíče. Soutěž je určena pro studenty do 23 let, oborů cukrář, kuchař, číšník, barista, barman.


gallery

10. 1. 2018 se uskutečnila v naší škole školní soutěž O Pohár Adolpha Kolpinga 2018.  Soutěže se účastnilo 9 soutěžících všech 1 a 3 ročníků oboru cukrář.  Karolína Švárová C3, Zuzana Dvořáková C1, Jan Vokurka C3, Dagmar Stará C3, Anežka Šebková C1, Vendula Pečinková C1, Vendula Fialová C1, Jana Leskourová C1, Kateřina Šťastná C1.
Soutěžící měli připravit v časovém limitu 40 min. 4 kusy talířových dezertů, kde měli za úkol připravit bezlepkový dezert. V hodnocení se odrazilo mnoho kritérií například práce se surovinou, výroba ozdoby, důležitá byla chuť výrobku, vzhled, zpracování, nápaditost, bezpečnost práce a celková estetika. Neméně důležitá byla jejich samostatná práce a prezentace výrobků. Soutěžící hodnotila odborná komise, ve které zasedli jako předseda komise předsedkyně AKC pobočky Brno Eliška Dernerová, jako další za veřejnost doktorka Ladisla Černá a Mgr. Markéta Zrzavá. Všichni soutěžící připravili krásné výrobky, za které byli oceněni.
V tomto 8 ročníku školní soutěže zvítězili.
1. Anežka Šebková    C1
2. Jan Vokurka          C3
3. Dagmar Stará        C3


Všem soutěžícím gratulujeme a děkujeme za jejich snahu a odvahu prezentovat se v naší soutěži.
Za organizaci  UOP Iva Sýkorová, UOV Jana Obrová, UOV Veronika Buchová, UOV Marcela Sobotková.

TORTA ROKA 2017

V pátek 18.8.2017 jsem se zúčastnila juniorské cukrářské soutěže TORTA ROKA ve slovenské Nitře. Jako jediná Češka jsem se společně se svými slovenskými kolegy dostala mezi 10 soutěžících. Téma bylo jasné: Film. CoŽ o to, téma to bylo krásné, ale zpracování už bylo horší. Nakonec jsem se zvolila Alenku v říši divů a konkrétně pro KLOUBOUČNÍKŮV KLOBOUK.

Z předchozích soutěží vím, že musím skloubit zajímavé chutě s co nejlepší vizáž. Rozhodla jsem se pro kombinaci vícero chutí, barev a korpusů. A to pro: sacher korpus + citrónová náplň s kandovaným zázvorem, red velvet korpus + ananasová náplň a kokosový bezé korpus + kokosová náplň s bílým rumem.

Soutěž probíhala přímo před zraky diváků. Na místo jsem si mohla dovést pouze obmazaný dort. Veškerou modeláž, potahování a finální úpravu jsem musela udělat na místě. Celkový vyměřený soutěžní čas byl 4 hodiny. Takže to bylo časově velice náročné. Konkurence byla opravdu velká, do poslední chvíle nikdo z nás netušil, jak by to mohlo dopadnout. Nakonec jsem se umístila na pátém postupovém místě. Tudíž, jak řekli hodnotící, "mezi pětkou nejlepších." Nás pět postoupilo do Prahy na prestižní soutěž SVATEBNÍ DORT ROKU, která se uskuteční v lednu následujícího roku.
Domů jsem si odvezla pohár, diplom, dárkové poukazy, tašku od firmyDr. Oetker a v neposlední řadě voucher na jednodenní kurz se současným mistrem světa.

A co říct na závěr..? Soutěž to byla těžká jak psychicky, tak fyzicky. Po finanční stránce také nebyla nejlevnější, ale ten pocit štěstí, možnost seznámit se s novými lidmi a naučit se něco nového...to je k NEZAPLACENÍ.

Karolína Švárová, C3

Naše škola se zajímá o nové trendy v cukrářské výrobě. Učitelé odborného výcviku se stále zdokonalují v nových a netradičních technologiích. Jedna z takových technologií jsou cukrové krajky. Cukrové krajky se připravují ze speciálních hmot. Jejich příprava je jednoduchá, důležitá část výroby je při roztírání a pečení. Na přípravu krajek se používají speciální silikonové formy vhodné na pečení. Krajky se odpékají na přesně určenou teplotu a čas, kvůli jejich pružnosti. Silikonové formy mají různé ornamenty a hmota se dá přibarvit potravinářskými barvami.

 

video 1

video 2